dissabte, 15 de juny del 2013

EXPERIMENTS AMB TARONGES


EXPERIMENTEM: SUREN LES TARONGES?

Al taller del passat divendres férem un experiment d'allò més interessant!
Per realitzar els experiments sempre ens dividim en tres grups. Cada grup disposava d'un recipient transparent ple d'aigua i taronges.
Començàrem l'activitat plantejant als nins vàries preguntes: Quines coses suren? quines coses s'enfonsen dins l'aigua? Després d'haver-ne parlat una mica, els repartim una taronja a cada un: l'ensumen, la toquen... i vé la pregunta: que creis que li passarà a la taronja si la ficam dins l'aigua?... s'enfonsarà o surarà?
Feim les comprovacions pertinents, cada un amb la seva taronja: les ficam dins l'aigua una a una i... comprovam que suren!
Ara vé la part interessant: Després d'haver comprovat que suren, les mestres vàrem pelar algunes taronges i demanàrem als nins que tornàssin a comprovar si suraven o no.
Per sorpresa de tots, després d'haver llevat la pell...les taronges deixen de surar!

L'explicació d'aquest curiòs fenòmen és molt senzilla: la pell de la taronja (porosa i amb partícules d'aire a dins) actua com una espècie de "salva-vides" que fa que la taronja no s'enfonsi. Això si, si la deixam molt de temps en remull, pot absorbir molta d'aigua i acabarà per enfonsar-se. El mateix fet passa amb els plàtans!
Amb aquesta activitat vàrem aprofitar per introduir i treballar la lletra T de taronja i de taula.
Aquí teniu les fotos de l'activitat...







Després, les exprimírem i ens beguérem un bon suc de taronja carregat de vitamines!!! mmm... boníssim!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada